Основні цілі роботи клубу:

1. Розвиток і збереження культурних традицій - історія роду, сім'ї; фольклорні та сімейні свята, фольклорні ігри; ремесла.
2. Інтеграція - возз'єднання сімей: сімейна творчість, сімейний туризм, сімейні проекти.
3. Ефективна взаємодія між батьками і дітьми на всіх рівнях (в т.ч. емоційному та тілесному) рівнях, вміння разом знаходити вихід зі складних ситуацій: спільні заняття рухомими іграми, фізкультурою і спортом.

У яких продуктах міститься вітамін Д

Зміст:

  • Функції кальциферолов
  • Користь вітамінів групи Д
  • Взаємозв'язок з кальцієм і сонцем
  • Норма надходження вітаміну Д
  • Нестача вітаміну Д
  • Надлишок кальциферолов
  • Список таблиця продуктів, що містять вітамін Д
  • Медичні препарати
  • Протипоказання
  • Кальцифероли, або вітаміни групи Д, сприяють засвоєнню кальцію, регулюють роботу серця і збудливість нервової системи, процеси згортання крові. Ергокальциферол, або вітамін Д2, надходить тільки з продуктами харчування. Холекальциферол, або вітамін Д3, може синтезуватися під дією сонячних променів.


    Функції кальциферолов

    Кальцифероли (в перекладі з грецької "несучі вапно") відносяться до так званих жиророзчинних вітамінів. Вони здатні накопичуватися в жировій тканині або печінки для подальшого використання організмом.


    Вітаміни групи Д – вітаміни світла – в дійсності є стероїдними гормонами, тобто органічними сполуками, які широко поширені в природі. Зокрема, нирки секретують активну форму ДЗ, яка сприяє засвоєнню кальцію, регулює фосфорно-кальцієвий баланс.


    Включення в раціон харчування продуктів, що містять вітамін Д, необхідно для росту кісток, тканин, оптимального складу крові, здоров'я волосся, нігтів, зубів.


    Кальцифероли допомагають вилікувати деякі очні захворювання, різновиди артриту, служать профілактиці раку і діабету.


    Їх надходження і утворення в організмі необхідно для оптимальної діяльності мозку, його захисту від антиоксидантів, активізації рецепторів нейронів, як протизапальний засіб, а також для нарощування м'язової маси, гарного настрою, гладкості і еластичності шкіри.


    Міститься в шкірних покривах эргостерин (вітамін Д2) під дією сонячного світла стає кальціферолом.


    Печінка і нирки перетворять надійшов з продуктами харчування вітамін Д, в результаті чого клітини кишечника збільшують синтез білка, що зв'язує кальцій і транспортує його в організмі.


    Користь вітамінів групи Д

    Оптимальне надходження кальциферолов знижує розвиток сечокам'яної хвороби. В той же час дане захворювання провокує дефіцит або, навпаки, надмірні дози вітаміну Д.


    Згідно з нещодавнім дослідженням, "вітаміни світла" здатні стимулювати імунну систему і в результаті звільнити мозок від різновиду білка, яка, як вважається, є основною причиною хвороби Альцгеймера.


    При регулярному вживанні 90-річними продуктів, що містять вітамін Д – близько 500МЕ в поєднанні з 700мг кальцію, через 2-3 роки кістки зміцнюються і стають як у 50-ти літніх.


    Достатнє надходження вітамінів групи Д з продуктами харчування особливо важливо при вагітності для попередження у майбутньої дитини рахіту.


    Майбутнім мамам лікарі рекомендують приймати по 2с.л. натурального риб'ячого жиру щодня за три місяці до пологів і стільки ж після, що дозволяє знизити ймовірність розвитку рахіту у дитини в три рази.


    Але передозування кальциферолов під час вагітності може викликати передчасне затвердіння з зрощення кісток черепа, тому необхідно дотримувати міру.


    Взаємозв'язок з кальцієм і ультрафіолетом

    Нестача у продуктах харчування вітаміну Д порушує всмоктування кальцію, його вміст у крові падає, і організм змушений забирати його з кісткової тканини. В результаті розвивається ацидоз (закислення), що, в свою чергу, порушує збудливість центральної нервової системи.


    Вміст кальцію в крові повинна підтримуватися на постійному рівні, який залежить від вітаміну Д.


    Дефіцит кальциферолов послаблює м'язи і зв'язки, знижує тонус організму, порушує діяльність серця, печінки, нирок. Стають ламкими волосся і нігті, псуються зуби. З головок трубчастих кісток постійно забирається кальцій, починають нити і розпухати суглоби.


    Надлишок вітамінів Д у продуктах харчування стимулює засвоєння кальцію. Збільшується сила м'язів, тонус організму, стає збудливою нервова система, що може призвести до зривів.


    Кальцифероли надходять і їжею або утворюються в організмі при дії ультрафіолетових променів, джерелом яких є сонце, або кварцова лампа.


    При світлій шкірі вітамін Д утворюється в рази швидше, ніж при засмаглої або смаглявій шкірі. Тому дія сонця виявиться ефективним тільки коли шкіра світла. Лікарі рекомендує влітку засмагати по 15 хвилин в день, взимку відвідувати солярій.


    Надмірне перебування на сонці, інтенсивний загар швидше старять шкіру. У крові збільшується вміст кальцію, вона приймає лужну реакцію, що сприяє розвитку деяких захворювань. Кров швидше згущується, чому частіше відбуваються інсульт або інфаркт.


    Норма надходження вітаміну Д

    Щоб визначити оптимальне добове надходження вітаміну Д з продуктами, необхідно знати біологічну активність кальциферолов, яка вимірюється в одиницях дії, або МО.


    Чистий вітамін Д у кількості 0,025 мкг відповідає 1МО.


    Російське Міністерство охорони здоров'я рекомендує дорослим вживати до 100МЕ в день, що відповідає 2,5 мкг кальциферолов. Маленьким дітям і вагітним можна збільшити норму до 400-500МЕ (10мкг) в день.


    Зарубіжні норми для дорослих становлять до 400МЕ (10мкг) в день.


    При виборі продуктів харчування, багатих вітаміном Д, слід врахувати вплив сонця. За півгодинну прогулянку в літній сонячний день організм самостійно синтезує до 600МЕ кальциферолов, тому спеціальні вітамінні добавки не потрібні.


    Нестача вітаміну Д

    Нестачу продуктів, що містять кальциферол, а також відсутність сонячного світла (ультрафіолету) викликають карієс, розм'якшення кісток, чому у дітей розвивається рахіт, а у дорослих – недостатня мінералізація кісткових тканин (остеомаляція), яка проявляється болями в кістках, недостатнім м'язовим тонусом. Можуть розвинутися захворювання печінки, порушення функції нервової системи, знижується імунітет.


    Брак кальциферолов шкодить тканин мозку, що провокує депресію, погіршує пам'ять, збільшує ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера.


    Про недостатньому надходженні з їжею вітаміну Д можуть сигналізувати короткозорість, погіршення стану зубів, м'язова слабкість, хворобливе потовщення суглобів, підвищена збудливість, дратівливість, безсоння.


    Дефіцит вітаміну сонця часто трапляється у жителів великих міст, оскільки через скло в приміщення майже не проникають ультрафіолетові промені. Крім того, їх погано пропускає забруднене міське повітря.


    Кальцифероли входять до складу секрету шкіри, які видаляються при миття рук з милом або прийняття душу. Тому надмірно часті гігієнічні процедури можуть викликати дефіцит вітаміну Д.


    Для стимулювання виробництва організмом кальциферолов корисний масаж, який підтримує еластичність шкіри.


    Надлишок кальциферолов

    Як відомо, вільні радикали беруть участь у процесах старіння, запалення, утворення злоякісних пухлин, кисневого голодування клітин і тканин. З джерела – тютюновий дим, вихлопні гази, ліки, пестициди, розчинники, харчові барвники, консерванти, стабілізатори.


    Вони утворюються при стресі, надмірному фізичному навантаженні, надлишку надходження вітаміну Д, переважання в раціоні харчування продуктів з насиченими жирами (вони залишаються твердими при кімнатній температурі): сирів, вершкового масла, курячої шкірки.


    Досить часто надлишкове надходження зустрічається у дітей, коли турботливі батьки самостійно збільшують призначені лікарем дози, іноді до токсичних (50мг). До того ж дитину піддають інтенсивному впливу ультрафіолету сонця і кварцової лампи.


    Надлишок вітаміну Д проявляється відсутністю апетиту, нудотою, часто рве, запорами. З'являється сонливість, знижується тонус мускулатури, не хочеться нічого робити. Діти повільніше додають у вазі або худнуть. Можуть з'явитися судоми, періоди збудження. Шкіра блідне або стає землистою, жовтуватою. Сечовипускання може стати частим і болючим, болить голова.


    Як правило, надлишок вітаміну Д викликають не продукти харчування, а надходження чистого вітаміну Д з медичними препаратами.


    Список таблиця продуктів, що містять вітамін Д


    Безумовний чемпіон за змістом кальциферолов – риб'ячий жир. Також ними багата їжа тваринного походження.


    Деякі для зміцнення шкіри, а також профілактики дефіциту кальциферолов з'їдають раз в тиждень невеликий шматок чорного хліба з вершковим маслом.


    Крім того, корисно вживати кефір. Утворена молочним продуктом у шлунку кисле середовище сприяє засвоєнню кальцію і вітаміну Д, покращує травлення через посилення виділення шлункового соку і активність травних ферментів.



    Таблиця 1. Вміст вітаміну Д в деяких продуктах харчування
    Продукт (100 г)
    Вітамін D (мг)




























































    Риб'ячий жир 250
    Печінка тріски (консерви) 100
    Оселедець атлантичний жирна 30
    Шпроти 20,5
    Кета 16,3
    Скумбрія атлантична 16,1
    Яєчний жовток 3,7
    Куряче яйце 2,2
    Вершкове масло 1,5
    Сметана 30% 0,15
    Вершки 20% 0,12
    Вершки 10% 0,08
    Молоко коров'яче (згущене) 0,05
    Печінка яловича 0,02
    Вершкове морозиво 0,02

    Медичні препарати

    Для відновлення рівня кальцію в крові при нетрадиційних гормональних або ниркових порушеннях лікарі призначають препарати, що містять кальциферол:

  • краплі або капсули в маслі "Оксідевіт"

  • Категорії