Основні цілі роботи клубу:

1. Розвиток і збереження культурних традицій - історія роду, сім'ї; фольклорні та сімейні свята, фольклорні ігри; ремесла.
2. Інтеграція - возз'єднання сімей: сімейна творчість, сімейний туризм, сімейні проекти.
3. Ефективна взаємодія між батьками і дітьми на всіх рівнях (в т.ч. емоційному та тілесному) рівнях, вміння разом знаходити вихід зі складних ситуацій: спільні заняття рухомими іграми, фізкультурою і спортом.

В яких продуктах містяться вуглеводи

Зміст:

  • Навіщо організму вуглеводи
  • Продукти для схуднення, що містять вуглеводи
  • Таблиця (список) продуктів для схуднення
  • Шкоду вживання у великій кількості продуктів, що містять вуглеводи
  • Для життєдіяльності організму необхідна енергія, що надходить з їжею. Приблизно половину енергетичної потреби забезпечують продукти, що містять вуглеводи. Щоб схуднути, необхідно стежити за збалансованим надходженням і витратою калорій.


    Навіщо організму вуглеводи

    Вуглеводи згоряють швидше білків і тим більше жирів, вони необхідні для підтримання імунітету, входять до складу клітин, беруть участь в регуляції обміну речовин, синтезі нуклеїнових кислот, передають спадкову інформацію.


    Щоб схуднути, не варто вживати продукти, що містять вуглеводи, у другій половині дня.


    У крові дорослої людини міститься приблизно 6г глюкози. Цих запасів вистачає, щоб забезпечувати організм енергією протягом 15 хвилин. Для підтримки рівня цукру в крові організм виробляє гормони інсулін і глюкагон:

  • Інсулін знижує рівень глюкози в крові, перетворює її на глікоген або в жир, що особливо необхідно після їжі.
  • Глюкагон підвищує рівень цукру в крові.
  • Організм витрачає запаси глікогену м'язів і печінки. Даних запасів достатньо для енергозабезпечення організму протягом 10-15 годин. Коли рівень цукру значно знижується, виникає відчуття голоду.


    Вуглеводи розрізняються ступенем складністю молекули. У порядку зростання складності їх можна упорядкувати таким чином: моносахариди, дисахариди, полісахариди.


    Продукти, що містять складні вуглеводи, при перетравленні в шлунку розщеплюються на моносахариди (глюкозу), яка через кров поступає для харчування клітин.


    Деякі продукти містять неусвояемые вуглеводи, до яких належать клітковина (харчові волокна, пектинові речовини), необхідна для перистальтики кишечника, видалення з організму шкідливих речовин, зв'язування холестерину, стимулювання діяльності корисної мікрофлори.



    Таблиця вуглеводів в залежності від складності молекули
    Назва
    Тип вуглеводу
    У яких продуктах зустрічається














































    Прості цукру
    Глюкоза Моносахарид Виноград, виноградний сік, мед
    Фруктоза (фруктовий цукор) Моносахарид Яблука, цитрусові, персики, кавун, сухофрукти, соки, компоти, варення, мед
    Сахароза (харчовий цукор) Дисахарид Цукор, кондитерські борошняні вироби, соки, компоти, варення
    Лактоза (молочний цукор) Дисахарид Вершки, молоко, кефір
    Мальтоза (солодовий цукор) Дисахарид Пиво, квас
    Полісахариди
    Крохмаль Полісахарид Борошняні вироби (хліб, макарони), крупи, картопля
    Глікоген (тваринний крохмаль) Полісахарид Енергетичний запас організму, міститься в печінці і м'язах
    Клітковина Полісахарид Гречана, перлова, вівсяна крупи, пшеничні і житні висівки, хліб з борошна грубого помелу, фрукти, овочі

    Швидше всього засвоюються глюкоза, по швидкості всмоктування їй поступається фруктоза. Під дією кислоти шлункового соку, ферментів швидко всмоктуються лактоза та мальтоза.


    Продукти, що містять складні вуглеводи, наприклад, крохмаль, розщеплюються на прості цукри тільки в тонкому кишечнику, після знаходження в шлунку. Процес досить повільний, який уповільнює клітковина, що перешкоджає всмоктуванню цукрів.


    При достатньому вживанні продуктів, багатих на вуглеводи, організм запасає глікоген (тваринний крохмаль) в печінці і м'язах. При надходженні надлишку цукрів і достатніх запасах глікогену вуглеводи починають перетворюватися в жир.


    Продукти для схуднення, що містять вуглеводи

    Значна частина вуглеводів надходить із зернових і бобових. Таке харчування багате рослинним білком, вітамінами і мінералами.


    Максимум корисних речовин містять зародок і оболонка зернових, тому чим більше ступінь обробки продукту, тим менше в ньому корисного.


    У бобових маса білка, але вони засвоюються всього на 70%. Крім того, бобові можуть блокувати дію окремих травних ферментів, що в деяких випадках порушує травлення, може пошкодити стінки тонкого кишечника.


    Найбільша харчова цінність в продуктах з цільного зерна, що містить висівки, а також у різноманітних крупах.


    Рис легко перетравлюється, але в ньому мало вітамінів, мінералів, клітковини. У пшоні та перлової крупі клітковини значно більше. У гречці багато заліза. Вівсяна крупа калорійна, багата калієм, магнієм, цинком.


    Виявляється, складно домогтися переїдання продуктами, що містять вуглеводи, у звичайних умовах вони не збільшують обсяг жирових запасів.


    Зростання маси тіла помилково пов'язують з споживанням значної кількості вуглеводів. Насправді вони засвоюються швидше білків і жирів, чому у організму суттєво знижується потреба окислювати надійшли з харчуванням жири, і вони утворюють відкладення.


    Крім того, у деяких продуктах, що містять вуглеводи, багато жиру. Наприклад, в шоколаді його до 45%, в кремі до 55%. Щоб організм впорався з окисленням жирів, досить знизити споживання жирної їжі. В результаті вдасться схуднути або залишити вага на колишньому рівні.


    Таблиця (список) продуктів для схуднення


    Вуглеводи містяться в солодких, борошняних продуктах, а також кашах, фруктах, фруктових соках, ягодах, молокопродуктах.


    Щоб схуднути, варто вживати в день не більше 50-60г продуктів, що містять вуглеводи. Для збереження ваги на стабільному рівні допускається збільшити їх кількість до 200 г в день. При вживанні більше 300г вуглеводів вага почне збільшуватися.



    Таблиця продуктів, багатих вуглеводами і використовуваних для схуднення
    Продукти
    Калорійність (ккал у 100 г)
    Вміст вуглеводів у 100 г
















































































































































































































































































































































































































































    Крупи
    Рис 372 87,5
    Пластівці кукурудзяні 368 85
    Борошно проста 350 80
    Сирої овес, горіхи, сухофрукти 368 65
    Хліб білий 233 50
    Хліб з борошна грубого помелу 216 42,5
    Рис варений 123 30
    Висівки пшеничні 206 27,5
    Макарони варені 117 25
    Кондитерські вироби
    Тістечко з кремом 440 67,5
    Печиво пісочне 504 65
    Здобна випічка 527 55
    Бісквіт сухий 301 55
    Еклери 376 37,5
    Морозиво молочне 167 25
    Молоко і молочні продукти
    Фруктовий кефір 52 17,5
    Молоко незбиране сухе без цукру 158 12,5
    Кефір 52 5
    М'ясо і м'ясні продукти
    Ковбаса яловича смажена 265 15
    Ковбаса смажена свиняча 318 12,5
    Ковбаса ліверна 310 5
    Риба і морепродукти
    Креветки смажені 316 30
    Тріска, смажена в олії 199 7,5
    Камбала, смажена в сухарях 228 7,5
    Окунь, приготований в духовці 196 5
    Овочі
    Картопля, смажена на рослинному маслі 253 37,5
    Перець зелений сирої 15 20
    Картопля варена 80 17,5
    Зерна солодкої кукурудзи 76 15
    Буряк варена 44 10
    Квасоля варена 48 7,5
    Морква варена 19 5
    Фрукти
    Родзинки сушений 246 65
    Смородина сушена 243 62,5
    Фініки сушені 248 62,5
    Чорнослив 161 40
    Банани свіжі 79 20
    Виноград 61 15
    Вишня свіжа 47 12,5
    Яблука свіжі 37 10
    Персики свіжі 37 10
    Інжир свіжий зелений 41 10
    Груші 41 10
    Абрикоси свіжі 28 7,5
    Апельсини свіжі 35 7,5
    Мандарини свіжі 34 7,5
    Компот з чорної смородини без цукру 24 5
    Свіжий Грейпфрут 22 5
    Дині медові 21 5
    Малина свіжа 25 5
    Суниця свіжа 26 5
    Горіхи
    Каштани 170 37,5
    Масло горіхове м'яке 623 12,5
    Горіхи лісові 380 7,5
    Сушений Кокос 604 7,5
    Арахіс смажений солоний 570 7,5
    Мигдаль 565 5
    Горіхи волоські 525 5
    Цукор і варення
    Цукор білий 394 105
    Мед 288 77,5
    Джем 261 70
    Мармелад 261 70
    Цукерки
    Льодяники 327 87,5
    Ірис 430 70
    Шоколад молочний 529 60
    Безалкогольні напої
    Рідкий Шоколад 366 77,5
    Какао-порошок 312 12,5
    Кока-кола 39 10
    Лимонад 21 5
    Алкогольні напої
    Спирт 70%-вий 222 35
    Вермут сухий 118 25
    Вино червоне 68 20
    Вино сухе біле 66 20
    Пиво 32 10
    Соуси і маринади
    Солодкий Маринад 134 35
    Кетчуп томатний 98 25
    Майонез 311 15
    Супи
    Суп курячий з локшиною 20 5

    Шкоду вживання у великій кількості продуктів, що містять вуглеводи

    Вживання у великих кількостях вуглеводної їжі виснажує інсуліновий апарат, призводить до нестачі мінеральних солей, вітамінів, порушує переробку і засвоєння їжі, збої в роботі внутрішніх органів.


    Продукти розпаду вуглеводів можуть пригнічувати розвиток корисних мікроорганізмів. Наприклад, дріжджі, використовувані для приготування білого хліба, вступають у протиборство з мікрофлорою кишечника.


    Шкода виробів з дріжджового тіста помічений давно. Тому у деяких народів хліб випікають виключно з прісного тіста, іноді це правило закріплено в догматах вірувань.


    Категорії